Conflict met werkgever?

Datum: 5 augustus 2017 | Categorie: Mediation, Zakelijk conflict

Conflict met werkgever

Heeft u een conflict met uw werkgever? Of met een van uw collega’s? Conflicten op de werkvloer kunnen zorgen voor veel stress, leiden tot ziekmelding en zelfs tot ontslag. Laat het arbeidsconflict niet uit de hand lopen! Maar los het op tijd op.

Het ontstaan een arbeidsconflict

Een arbeidsconflict met uw werkgever kan de sfeer op de werkvloer behoorlijk verpesten. Het conflict kan worden veroorzaakt door miscommunicatie, meningsverschillen, wanprestaties of verschillen in achtergrond.

De vraag is hoe u hiermee omgaat. Vermijdt u de situatie of zoekt u juist de confrontatie op?

Afhankelijk van uw reactie en die van uw werkgever kan het conflict uitmonden in totale chaos of de werkrelatie kan er juist door verbeteren.

Reageren op het conflict

De manier waarop uw werkgever reageert is natuurlijk afhankelijk van het conflict en van zijn of haar persoonlijkheid. En hoe reageert u zelf? Er zijn vijf soorten reacties:

  • U kunt zich aanpassen door uw eigen belangen opzij te zetten. Het nadeel hiervan is dat u zich misschien diep van binnen niet goed voelt bij deze beslissing.
  • U kunt de confrontatie vermijden. Het nadeel hiervan is dat de spanningen hierdoor enkel hoger oplopen.
  • U kunt er ook voor kiezen om het gevecht aan te gaan totdat uw doel is bereikt.
  • U kunt proberen een compromis te sluiten door allebei iets in te leveren om tot een oplossing te komen. Dit zorgt voor een snelle, tijdelijk oplossing.
  • Tot slot kunt u ook samen op zoek gaan naar een oplossing. Dit heeft als doel het conflict op te lossen maar de relatie niet te beschadigen. Dit kost tijd en moeite, maar zorgt uiteindelijk voor de beste oplossing op lange termijn.

Het conflict met uw werkgever oplossen

Tijdens het oplossen van het conflict met uw werkgever heeft u de kans uit te spreken wat u al zolang dwars zit. Door alles goed te bespreken kunnen de problemen bij de oorzaak worden aangepakt.

Afhankelijk van het arbeidsconflict kunt u samen met uw werkgever gepaste maatregelen bedenken. Moet het werk beter worden verdeeld? Heeft u vaker hulp nodig of wilt u anders worden behandeld? Maak er afspraken over. Een mediator kan u helpen tijdens deze gesprekken.

Ziekmelden?

Wanneer u een conflict heeft met uw werkgever is het niet verstandig om u ziek te melden. De werkgever zal waarschijnlijk een bedrijfsarts inschakelen die zal concluderen dat u niet werkelijk ziek bent, maar dat er sprake is van een arbeidsconflict. Hij of zij zal adviseren om het conflict op te lossen, niet om thuis te gaan zitten.

Dit wil niet zeggen dat u niet werkelijk ziek kunt worden van het conflict. De spanningen lopen vaak hoog op. Maar omdat de spanningen werkgerelateerd zijn worden ze vaak minder na het oplossen van het conflict op het werk.

Werkt u niet mee aan het oplossen van het conflict? Dan kan uw werkgever uw loon stopzetten. Laat het zo ver niet komen! Probeer tijdig het conflict op te lossen en schakel een mediator in om u hierbij te helpen.

Mediation Breda

Wilt u hulp bij het oplossen van uw arbeidsconflict? Neem contact op met de mediators van Melchior Mediations in Breda om de mogelijkheden te bespreken. Of vraag een gratis intakegesprek (3 kwartier) aan.

Lees ook: FAQ: veelgestelde vragen over mediation bij arbeidsconflicten

Kennismakingsgesprek aanvragen