Checklist scheiden

Datum: 15 februari 2017 | Categorie: Echtscheiding

Checklist scheiden

Volg onderstaand stappenplan en download de checklist scheiden van Melchior Mediations om uw echtscheiding zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Bij een scheiding verandert er veel. Dat kan emotioneel zwaar zijn. Maar daarnaast heeft een echtscheiding ook een juridische kant. De juridische banden die u samen heeft moeten worden verbroken. Dit wordt gedaan door een rechter, die kan uw huwelijk namelijk beëindigen.

Download checklist scheiden

Weet wat u kunt verwachten wanneer u gaat scheiden! Download de checklist om na te gaan of u overal aan heeft gedacht.

  Aanmelden voor nieuwsbrief


  Door uw gegevens in te vullen gaat u akkoord met ons privacybeleid.

  Stappenplan scheiden

  Probeer niet alles uit dit stappenplan in één keer te regelen, maar neem de tijd zodat u zeker weet dat er niets wordt vergeten. Maak goede afspraken over de toekomst van uzelf, uw partner en eventueel uw kinderen.

  Stap 1: Praat over uw scheiding

  Als u wilt scheiden praat daar dan over met uw partner. Doe dit altijd persoonlijk. En geef elkaar de ruimte om te wennen aan deze situatie.

  Verzamel nu ook alvast belangrijke gegevens zoals een uittreksel uit het persoonsregister, een geldig paspoort of rijbewijs en een afschrift uit het geboorteregister van uw minderjarige kinderen. Download de Checklist Scheiden om niets te vergeten!

  Stap 2: Zoek een echtscheidingsmediator

  Wanneer u kiest voor een echtscheidingsmediator bespaart u de kosten van twee advocaten. Tijdens de mediation gaat u samen onder deskundige en onpartijdige begeleiding van een mediator op zoek naar oplossingen die voor u beiden aanvaardbaar zijn.

  Stap 3: Maak onderling afspraken

  Wanneer jullie hebben besloten te gaan scheiden moeten er afspraken worden gemaakt. Belangrijke zaken waarover afspraken moeten worden gemaakt zijn bijvoorbeeld:

  • (koop)woning
  • kinderen (ouderschapsplan)
  • alimentatie
  • pensioen
  • verdeling van spullen
  • schulden

  Deze afspraken worden door de mediator vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

  Naast de afspraken voor ná de scheiding kunt u samen ook een voorlopige voorziening regelen of aanvragen. Dit zijn tijdelijke afspraken die gelden tijdens de echtscheidingsprocedure.

  Stap 4: Echtscheiding aanvragen

  Een echtscheiding aanvragen bij de rechter wordt normaal gesproken gedaan door een scheidingsbemiddelaar of advocaat. Er zijn twee manieren om een echtscheiding aan te vragen, namelijk als:
  Gemeenschappelijk verzoek. Wanneer u via mediation samen afspraken heeft gemaakt kunt u een echtscheiding op gemeenschappelijk verzoek aanvragen.
  Eenzijdig verzoekschrift. Wanneer u het verzoek tot scheiden zelfstandig indient omdat uw echtgenoot het niet eens is met de scheiding of de afspraken dan kan u met behulp van een advocaat op uw eigen initiatief een echtscheiding aanvragen. Wanneer u uw scheiding zelfstandig wilt indienen kan Melchior Mediations u niet helpen.

  Stap 5: De scheiding afronden

  Wanneer u via mediation samen met uw ex-partner een echtscheiding heeft aangevraagd geeft de rechter in zijn uitspraak aan dat het echtscheidingsconvenant onderdeel uitmaakt van de echtscheidingsbeschikking. Daarmee wordt aangegeven dat uw afspraken horen bij de uitspraak.

  Uw echtscheiding is geldig wanneer de uitspraak is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Samen tekent u de akte van berusting waarmee de beschikking kan worden ingeschreven.

  Kiest u voor mediation? Dan hoeft u zelf niet naar de rechtbank.

  Andere artikelen over mediation en scheiden:

  Download de checklist scheiden

  Weet wat u kunt verwachten wanneer u gaat scheiden! Download de checklist om na te gaan of u overal aan heeft gedacht.

   Aanmelden voor nieuwsbrief


   Door uw gegevens in te vullen gaat u akkoord met ons privacybeleid.

   Melchior Mediations

   Melchior Mediations heeft zich gespecialiseerd in een doeltreffende, kostenbesparende methode om een echtscheiding zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen. Onze mediators kunnen werken tegen een uurtarief of tegen een vaste prijsafspraak waardoor u weet waar u aan toe bent.

   Neem contact op met Drs. Paulette van Diesen, sinds 2009 mediator bij Melchior Mediations. Paulette is gespecialiseerd in conflictmanagement en heeft al vele succesvolle mediations op haar naam staan. Indien nodig kan Paulette ook bij mensen thuis de mediation uitvoeren. Vraag nu uw gratis kennismakingsgesprek aan!