Echtscheiding zelf regelen?

Datum: 12 april 2017 | Categorie: Echtscheiding, Mediation

Echtscheiding zelf regelen

Wilt u uw echtscheiding zelf regelen? Als u met uw partner samen alle afspraken kunt maken, dan kunt u ook (voor een groot deel) zelf scheiden. Het grote voordeel: een besparing in de kosten.

Als u wilt scheiden moeten er afspraken worden gemaakt over:

 • Alimentatie
 • Omgangsregeling met de kinderen
 • Verdeling van de boedel en eigen woning

Vervolgens bezoekt u een mediator om de volgende zaken te regelen:

 • Echtscheidingsconvenant opstellen
 • Ouderschapsplan opstellen (indien u kinderen heeft)

U kunt hiermee het meeste zelf regelen en scheiden zonder advocaat. Weet wat u kunt verwachten wanneer u gaat scheiden! Download de checklist om na te gaan of u overal aan heeft gedacht.

  Aanmelden voor nieuwsbrief


  Door uw gegevens in te vullen gaat u akkoord met ons privacybeleid.

  Echtscheidingsconvenant

  In het echtscheidingsconvenant staan alle afspraken die u met uw partner heeft gemaakt. Zodra jullie beiden tevreden zijn over het convenant dan wordt het ondertekend en verder afgehandeld door de mediator. Hierbij hebben we nog een aantal andere documenten nodig zoals; kopie van identiteitsbewijzen, uittreksel uit het huwelijksregister en indien er minderjarige kinderen zijn een uittreksel uit het geboorteregister.

  Ouderschapsplan

  Als u samen kinderen heeft dan moet er een ouderschapsplan worden opgesteld. In dit plan worden de afspraken over de kinderen vastgelegd. Hoe beter en duidelijker deze afspraken worden afgelegd hoe minder groot de kans wordt dat hier later ruzie van komt. En ook voor de kinderen zorgt dit voor helderheid.

  Goederen en woning verdelen

  Als u samen met u partner in gemeenschap van goederen bent getrouwd dan betekent dat dat u al uw bezittingen en schulden moet verdelen. Het is mogelijk dat bepaalde zaken van de gemeenschap van goederen zijn uitgesloten, zoals een erfenis of schenking. Afspraken hierover moeten samen worden gemaakt en worden vastgelegd.

  De verdeling van de inboedel zorgt soms voor problemen. Stap één is het maken van een inventarisatie. Daarna moet de waarde van de goederen worden bepaald. En vervolgens moet een eerlijke verdeling worden gemaakt.

  Heeft u samen een eigen woning? Dan moet er worden uitgezocht of één van de twee in de woning financieel gezien kan en wil blijven wonen. De waarde van het huis moet worden verdeeld als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Is er niet voldoende geld, dan moet het huis worden verkocht. De winst en schulden van de verkoop van het huis worden verdeeld.

  Lees ook het artikel: “Wat kost scheiden?

  Echtscheiding zelf regelen mét mediation

  Wilt en kunt u uw echtscheiding zelf regelen met uw partner? Maak dan duidelijke afspraken en schakel de hulp in van een mediator voor het opstellen van het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan. Scheiden in Breda? Vraag nu een gratis kennismakingsgesprek aan.

  Gratis kennismakingsgesprek aanvragen