Wat kost scheiden?

Datum: 1 mei 2017 | Categorie: Echtscheiding, Mediation

Wat kost scheiden?

Wat kost scheiden? Om daar een antwoord op te geven is het belangrijk om te kijken naar alle kosten die gemaakt moeten worden wanneer u gaat scheiden. Hieronder vindt u een overzicht van alle kosten:

Kosten scheidingsadviseur

Wilt u scheiden zonder advocaat? Voor het afhandelen van de scheiding heeft u een scheidingsadviseur zoals een advocaat of mediator nodig. De scheidingsmediator kan u helpen bij het opstellen van het convenant, het ouderschapsplan en het gemeenschappelijk verzoekschrift aan de rechtbank om de scheiding uit te spreken.

Rechtbank

Ook bij de rechter loopt u tegen kosten aan. De scheiding moet namelijk door de rechtbank worden uitgesproken. De kosten van de uitspraak van de rechtbank noemt men griffierecht. Meer lezen: Echtscheiding aanvragen.

Gemeente

Naast de kosten voor de mediator zal de overheid u kosten in rekening brengen. U heeft namelijk een aantal uittreksels van de gemeente nodig.

Verkoop eigen woning

Wanneer u samen een eigen huis heeft en wilt scheiden dan moet u ook rekening houden met bijkomende kosten. Denk hierbij aan de taxatie van de woning, verkoop of overdracht van het huis of het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Ook worden er natuurlijk kosten gemaakt voor de verhuizing en inrichting van een nieuwe woning.

Heeft u een eigen bedrijf en wilt u scheiden? Dan is het nóg belangrijker dat de zaken goed geregeld worden. Meer lezen: Eigen bedrijf en scheiden.

Niet genoeg geld?

Wat kost scheiden wanneer u niet financieel in staat bent om de echtscheiding te betalen? Als u niet voldoende geld heeft voor uw echtscheiding dan kunt u in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit wordt ook wel een toevoeging genoemd en het verzoek hiervoor dient ingediend te worden bij de Raad voor Rechtsbijstand . Hierbij betaalt de overheid een deel van uw scheiding en betaalt u zelf een eigen bijdrage. Hoeveel dit precies is en of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand hangt af van uw inkomen en vermogen.

Mocht u een rechtsbijstandsverzekering afgesloten hebben, dan is het mogelijk dat de de verzekeraar (een deel van) de kosten vergoed. Dit kunt u navragen bij uw verzekeraar.

Checklist scheiden downloaden

Download de scheiden checklist om na te gaan of u overal aan heeft gedacht.

  Aanmelden voor nieuwsbrief


  Door uw gegevens in te vullen gaat u akkoord met ons privacybeleid.

  Echtscheidingsmediation

  Wat kost een scheiding wanneer u voor mediation kiest? Hoe lang de mediation duurt en hoeveel dat kost is afhankelijk van de zaken die geregeld moeten worden. Mediation heeft als doel om samen in goed overleg de echtscheiding te regelen.

  U moet samen afspraken maken over de kinderen, uw woning, spullen, pensioen, alimentatie en eventuele schulden.

  Zeker wanneer u na de echtscheiding nog met uw ex-partner te maken heeft, bijvoorbeeld vanwege de kinderen, is mediation geschikt. Bovendien bespaart u op de kosten wanneer u niet allebei een eigen advocaat in armen neemt en daarmee mogelijk op een dure rechtszaak afstevent. Meer weten? Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan.

  Gratis intakegesprek aanvragen