Goedkoper dan 2 advocaten
Uurtarief of vaste prijs
Vertrouwelijk en ervaren
Particulier en zakelijk

Scheiden zonder advocaat

Scheiden zonder advocaat, kan dat wel?
Er lag een wetsvoorstel dat scheiden zonder advocaat mogelijk zou maken. Het zou dan in sommige gevallen mogelijk zijn om een echtscheiding aan te vragen zonder de hulp van een mediator of advocaat. In november 2017 is het voorstel ‘scheiden zonder rechter’ ingetrokken, omdat het voorstel niet voldoende draagkracht had in de Tweede Kamer.

Dit betekent dat scheiden zonder advocaat ook in de toekomst nog niet mogelijk zal zijn. Het is namelijk verplicht om tijdens de procedure consultancy te krijgen van een advocaat. Of prettiger: een mediator.

Contact ons

Mediation biedt uitkomst

Dat scheiden zonder advocaat van de baan is door het intrekken van het wetsvoorstel, betekent niet dat er geen alternatieve mogelijkheden zijn. Zo biedt mediation in veel gevallen ook een uitkomst. En het grote voordeel: één mediator is goedkoper dan twee advocaten en een rechtszaak. Daarnaast is scheiden met behulp van een mediator vaak sneller dan met behulp van advocaten.

Gratis intakegesprek aanvragen

Scheiden zonder advocaat, mét een mediator

Het voormalige wetsvoorstel zou stellen (onder bepaalde voorwaarden) de ruimte geven om te scheiden zonder advocaat. Het intrekken van dit wetsvoorstel in november 2017 betekent dat scheiden zonder advocaat of bemiddeling van een mediator nog niet mogelijk is.

Betrekt u liever geen advocaat bij het proces, dan biedt mediation een prettig alternatief. Waar een advocaat erop gericht is om slechts één partij te vertegenwoordigen, staat mediation in het teken van beide partijen.

De mediator biedt tijdens het moeilijke proces van een echtscheiding toch een aangename manier om met elkaar in gesprek te blijven. Samen met de mediator stemt u alle belangrijke zaken af, op een wijze waar zowel u als uw partner achter staan. Er worden in goed overleg duurzame afspraken gemaakt, zodat alles in één keer goed geregeld is voor beide partijen. Het convenant en ouderschapsplan (wanneer u minderjarige kinderen heeft) worden opgesteld en ondertekend. Het uitgangspunt bij mediation is dat beide partners stappen kunnen zetten naar een leefbare toekomst, op het vlak van financiën, de nieuwe ouderrol en vanuit de nieuwe rol als ex-partner.

Door te kiezen voor mediation is het zo tóch mogelijk om het gehele scheidingsproces voor het overgrote deel te doorlopen zonder advocaat. Uw mediator vertegenwoordigt u beiden en zo bespaart u zich een slepende rechtszaak. U heeft echter nog wel een advocaat voor de laatste stap in het proces:

Echtscheidingsverzoek indienen

Om de scheiding volledig rond te krijgen zal een verzoek tot echtscheiding ingediend moeten worden bij de rechtbank. Hiervoor is een advocaat nodig. De advocaat dient het scheidingsverzoek in bij de rechter, samen met het convenant en eventueel het ouderschapsplan. Vervolgens zal de rechter het huwelijk ontbinden, waarna uw echtscheiding ingeschreven wordt in de registers door een ambtenaar van de burgerlijke stand en uw scheiding officieel is.

Gelukkig hoeft u hiervoor zelf minimaal in contact te staan met een advocaat. Melchior Mediations heeft namelijk een uitstekende samenwerking met een advocatenkantoor (Teurlings & Ellens Advocaten), die snel en professioneel te werk gaan voor u. U tekent bij ons op kantoor, waarna wij voor u achter de schermen alles gereed maken via het advocatenkantoor. Vervolgens hoeven u en uw partner alleen nog maar per e-mail aan het advocatenkantoor te bevestigen dat u akkoord gaat met het indienen van de echtscheiding.

Zo kunt u er gevoelsmatig toch voor kiezen om te scheiden zonder advocaat. De advocaat zal alleen betrokken zijn bij het officieel maken van de scheiding; de volledige ondersteuning tijdens het scheidingsproces blijft bij uw mediator.

Gratis kennismaken?

Bij een echtscheiding met advocaten en een rechtszaak is er vaak één winnaar en één verliezer. De kracht van mediation is dat er geen verliezers zijn. Daarnaast is mediation een stuk goedkoper dan langdurige juridische procedures.

Kies dus voor scheiden zonder advocaat, maar mét een mediator. Neem nu contact op met een van onze mediators. U kunt vrijblijvend gebruik maken van ons gratis kennismakingsgesprek. We leggen u graag uit wat Melchior Mediations voor u kan betekenen.