In gesprek met: Paulette over haar meest uitdagende mediation traject & meer

Datum: 2 november 2017 | Categorie: Mediation

Lei en Paulette

Ontmoet ons gedreven team! In dit interview geven we het woord aan een van onze mediators. Zij kunnen u het meeste vertellen over mediation en alles wat daarbij komt kijken. Vandaag aan het woord: Paulette van Diesen.

Wat is je specialisme?

Mediations en bemiddelingen in het gezin rond echtscheiding, beëindiging samenwonen, ouderschap en ouderschapsplannen opstellen. Daarnaast houd ik me ook bezig met klachten in de gezondheidszorg; met name de verpleeghuiszorg en thuiszorg. Ook mediation bij arbeidsconflicten en interculturele conflicten valt onder mijn werkgebied.

Wat zijn de leuke en minder leuke kanten van je beroep?

Ik hou erg van afwisseling in mijn werk, geen enkel mediationtraject verloopt hetzelfde en de persoonlijke verhalen en de beleving van mensen zijn steeds weer bijzonder. Als mediator tref je mensen vaak in een bewogen periode in hun leven. Conflicten werken erg verstorend en ontwrichtend op hun dagelijkse leven, dat maakt dat de sfeer soms wat bedrukt is.

Maak de zin af: ik ben pas echt tevreden als…?

… mensen in het mediationtraject een draai hebben kunnen maken naar de toekomst. Dat er door het maken van goede onderlinge afspraken weer gebouwd kan worden aan de invulling van de nieuwe alleenstaande ouderrol bijvoorbeeld. Of dat er gebouwd kan worden aan een nieuwe arbeidsrelatie bij hun oude werkgever of bij hun nieuwe werkgever.

Wat is je meest uitdagende mediation traject tot nu toe geweest?

Een echtscheiding mediation waarbij de partners emotioneel nog erg verbonden waren met elkaar, het temperament liep erg hoog op. Op het ene moment had ik het idee dat het fysiek uit de hand kon lopen en op het andere moment keken ze elkaar verschrikkelijk liefdevol aan. De mediation heeft er uiteindelijk toegeleid dat het echtpaar toch bij elkaar is gebleven. Ik zag ze laats nog winkelend met hun kinderen bij de HEMA.

Een andere mediation betreft een conflict tussen moeder (65) en dochter (35). Er speelden in dit conflict zulke oude gezinspatronen die er in al die jaren ingeslepen zijn. Het is erg lastig om dit te doorbreken. Soms helpt het als mensen wat meer afstand hebben. Mensen die elkaar zo goed kennen, kunnen het moeilijk opbrengen om met een frisse blik naar de ander te kijken. Er is veel moed voor nodig om alle oude vooroordelen over de ander los te laten en haar weer een nieuwe kans te geven.

Wat zijn de 3 belangrijkste dingen die je ondernemers met een zakelijk conflict zou willen vertellen?

  1. Blijf niet te lang lopen met een conflict, pak het gelijk aan. Een gesprek aangaan met begeleiding van een professionele mediator helpt echt!
  2. Laat het niet tot een rechtszaak komen; ervaring leert dat de kosten erg uit de hand kunnen lopen.
  3. Een conflict kost te veel tijd en energie, het is slepend en slopend. Als ondernemer kun je je aandacht beter richten op positieve zaken in je onderneming.

Hoe zou een klant van jullie Melchior Mediations aan een ander omschrijven?

Professioneel, deskundig, neutraal. Aandacht voor de zakelijke en juridische kant van de zaak maar zeker ook oprechte betrokkenheid voor de persoonlijke kant. Mediators die nog een stap extra zetten als een directe oplossing niet in zicht lijkt. Ze geven niet snel op en ze zijn niet bang om door te vragen om tot de kern van het conflict door te dringen.

Hoe denk je dat mediation er over 5 jaar uitziet?

Nog meer vanzelfsprekend. Het dringt dieper door in het maatschappelijk denken en mediation wordt als een progressieve actieve manier van probleemoplossing gezien. Mediation is voor sterke mensen die het conflict niet uit de weg gaan door zich te verschuilen achter brievenschrijvende advocaten. Zelf praten en beargumenteren en opkomen voor jezelf, dat is een houding die past bij de zelfbewuste burger van deze tijd.

Waarom is mediation volgens jou vaak de beste oplossing voor conflicten?

In mediation kun je duidelijk maken wat je belangrijk vindt, waarom je dit belangrijk vindt en hoe de gekozen oplossing voor het conflict hieraan bijdraagt. Misschien moet er af en toe wat water bij de wijn, maar het accepteren en het kiezen voor de minst slechte oplossing maakt dat er aanvaarding kan komen voor het nieuwe pad dat bewandeld gaat worden.

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen