Wat is een ouderschapsplan?

Datum: 4 oktober 2017 | Categorie: Echtscheiding, Mediation

Ouderschapsplan

Wanneer u en uw partner een minderjarig kind hebben en besluiten om te gaan scheiden, dient u met uw partner een ouderschapsplan op te stellen. Maar wat is een ouderschapsplan precies? Een ouderschapsplan omvat alle afspraken over de zorg en opvoeding van kinderen. Het plan bevat een verplicht deel en daarnaast worden vaak ook nog andere afspraken opgenomen.

Verplichte inhoud ouderschapsplan

In een ouderschapsplan staan verplichte afspraken met betrekking tot de verdeling van zorg- en opvoedingstaken. Daarnaast wordt de wijze van informatievoorziening aan elkaar opgenomen, beter bekend als raadplegingsplicht of consultatieplicht. Ook is de verdeling van de kosten van opvoeding en verzorging opgenomen in het verplichte deel van het ouderschapsplan. Hierin maakt u afspraken over het verdelen van de kosten en bepaalt u de hoogte van de kinderalimentatie.

Andere afspraken ouderschapsplan

In het ouderschapsplan worden ook vaak andere afspraken opgenomen. Wanneer u waarde hecht aan bepaalde leef- of gedragsregels kunt u deze naast het verplichte deel opnemen in het ouderschapsplan. Deze afspraken variëren van regels met betrekking tot bedtijden en huiswerk tot de manier van opvoeden.

Problemen bij het opstellen

Het opstellen van een ouderschapsplan verloopt niet altijd feilloos. Verschillen in normen en waarden kunnen tot conflicten leiden tussen de partners. Ook vormen financiële kwesties geregeld een struikelpunt in het opstellen van het ouderschapsplan. Niet alleen voor de ouders is een echtscheiding vervelend. De conflicten komen vaak niet ten goede aan uw kind. Helaas gebeurt het maar al te vaak dat kinderen de dupe worden van een echtscheiding.

Mediation bij echtscheiding

Wanneer ouders problemen ervaren bij het opstellen van een ouderschapsplan biedt een mediator uitkomst. Bij Melchior Mediations proberen wij een zo goed mogelijke uitkomst te bieden. Een uitkomst zowel goed voor de ouders als voor de kinderen. Zo proberen wij uw kinderen niet de dupe te laten worden van de echtscheiding.

Gaat u scheiden in Breda of omstreken en heeft u behoefte aan een mediator voor een ouderschapsplan? De werkwijze van Melchior Mediations zorgt voor een effectieve bemiddeling. Wilt u meer informatie? Bezoek deze pagina en vraag een gratis intakegesprek aan.