Goedkoper dan 2 advocaten
Uurtarief of vaste prijs
Vertrouwelijk en ervaren
Particulier en zakelijk

Eigen Woning en Scheiden

U gaat echtscheiden of u wilt u samenleving beëindigen en u heeft een koopwoning

De belangrijkste vraag is wat willen jullie met de woning doen?

Regelmatig kiezen echtparen met jonge kinderen ervoor dat een van de ex-partners in het huis blijft wonen om op die manier een stabiele vertrouwde woonsituatie niet te verstoren voor de kinderen.

Soms is het ook een fijne gedachte om beiden op een nieuwe plek verder te gaan en de fase van je gehuwde leven met je partner af te sluiten door beiden een nieuwe woning te betrekken.

 

Zou een van jullie in het huis willen blijven wonen na de scheiding en is dit financieel haalbaar?

Als een van jullie beiden voldoende inkomen heeft om de hypotheek over te nemen dan is het goed om op korte termijn een afspraak te maken met de hypotheekadviseur. Deze kan een inschatting maken of het inderdaad haalbaar is om de hypotheek op één naam te zetten en de ander te ontslaan van hoofdelijke aansprakelijkheid.

Jullie hebben besloten dat het woonhuis wordt verkocht.

Het is belangrijk dat jullie het eens worden over de waard van de woning. Het is goed om een waardebepaling te laten doen door een makelaar. Kies twee makelaars die vaker woningen in de verkoop hebben in de buurt waar jullie huis staat. Hij of zij is vaak goed op de hoogte van de actuele verkoopprijzen. Bij de echtscheiding wordt de overwaarde of de restschuld op de woning verdeeld.

De woning blijft voorlopig onverdeeld.

Het is mogelijk om de woning voorlopig onverdeeld te laten. De hypotheek blijft dan in de huidige vorm bestaan. In het echtscheidings convenant moet dan een datum worden opgenomen waarop het huis wel in de verkoop zal gaan.