Scheiden, wat nu?

Datum: 20 juni 2017 | Categorie: Echtscheiding, Mediation

Echtscheiding zelf regelen

U heeft besloten te gaan scheiden, maar wat nu? Er moet veel worden geregeld. Als u samen minderjarige kinderen heeft moet er een ouderschapsplan worden opgesteld. Wellicht moet u uw huis verkopen en op zoek gaan naar andere woonruimte. En wanneer u een eigen bedrijf heeft dan komt er nog veel meer bij de echtscheiding kijken. U kunt vast wel wat hulp bij de scheiding gebruiken.

Hulp bij scheiding

Er zijn verschillende partijen die u kunnen helpen bij uw scheiding. Vrienden en familie kunnen met u meedenken of hun eigen ervaring met u delen en advies geven. Bedenk wel: iedere scheiding is anders.

Echtscheidingsmediator

Zoek een echtscheidingsmediator om u te helpen bij het maken van afspraken tussen u en uw ex-partner. Een mediator is een professionele, onpartijdige bemiddelaar. Samen met de mediator maakt u afspraken over partneralimentatie, kinderalimentatie, omgangsregeling met de kinderen en de verdeling van de boedel en uw eigen woning. De echtscheidingsmediator stelt vervolgens het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan op.

Tijdelijke afspraken

Het duurt even voordat u echt gescheiden bent en niet meer samen in hetzelfde huis woont. Daarom is het verstandig om tijdelijke afspraken te maken. Kunt u deze afspraken niet onderling maken? Vraag dan hulp aan uw bemiddelaar.

Echtscheiding definitief maken

Om de scheiding definitief te maken moet een echtscheiding worden aangevraagd bij de rechtbank. Dit wordt ook wel het verzoek om echtscheiding genoemd. Dit wordt samen met het echtscheidingsconvenant, met daarin alle afspraken, ingediend. Als u samen minderjarige kinderen heeft dan wordt hierbij ook het ouderschapsplan ingediend.

Het verzoek om echtscheiding wordt door uw mediator bij de rechter ingediend. De rechter doet vervolgens een uitspraak. Uw echtscheiding is officieel wanneer de uitspraak is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Download de checklist scheiden

Weet wat u kunt verwachten wanneer u gaat scheiden! Download de checklist om na te gaan of u overal aan heeft gedacht.

    Aanmelden voor nieuwsbrief


    Door uw gegevens in te vullen gaat u akkoord met ons privacybeleid.

    Lees meer over mediation:

    Wilt u hulp bij uw echtscheiding? Neem contact op met de mediators van Melchior Mediations in Breda.

    Gratis kennismakingsgesprek aanvragen