Wat is een scheiding van tafel en bed?

Datum: 7 november 2017 | Categorie: Echtscheiding, Mediation

Scheiding van tafel en bed

Wanneer u een scheiding van tafel en bed aanvraagt, kiest u ervoor om gescheiden van elkaar te leven. U blijft dan wettelijk nog wel getrouwd. Er is sprake van scheiding van tafel en bed als u of uw partner besluit om definitief niet meer samen te willen wonen. Dit type scheiding wordt ook wel duurzaam scheiden genoemd.

Duurzaam scheiden wordt vooral gedaan uit geloofsredenen, met fiscale redenen of wanneer de financiële situatie een scheiding niet toelaat. Ook stellen die een pauze willen inlassen in hun huwelijk kiezen soms ook voor dit type scheiding.

Wanneer stellen besluiten alsnog officieel te scheiden, kan de scheiding van tafel en bed worden omgezet in een formele echtscheiding. Als een stel besluit weer wettelijk getrouwd te willen zijn, is het ook mogelijk om de scheiding van tafel en bed te beëindigen. Via de rechtbank wordt het huwelijk dan weer in oorspronkelijke staat hersteld.

Verschil scheiding van tafel en bed en echtscheiding

In veel opzichten lijkt een scheiding van tafel en bed op een formele echtscheiding. Hieronder zullen belangrijke overeenkomsten en verschillen worden genoemd.

Overeenkomsten:

De procedure van een scheiding van tafel en bed is grotendeels gelijk aan een echtscheidingsprocedure. Zo zal net zoals in een formele echtscheiding een rechter moeten toewijzen dat de relatie ‘duurzaam ontwricht’ is. Dit houdt in dat u of uw partner overtuigd is dat jullie samenleving ondraaglijk is dat samenleven niet langer mogelijk is.

Net zoals bij een formele scheiding, is het in een duurzame scheiding raadzaam om afspraken op te stellen over de verdeling van bezit, vermogen, de woning en alimentatie. Dit komt te staan in een scheidingsconvenant.

Wanneer u samen kinderen heeft is het tevens raadzaam om een ouderschapsplan op te stellen. Een mediator is hierbij van dienst door het helpen met maken van afspraken en bemiddelen tussen twee partijen.

Lees meer over scheiden in de onderstaande artikelen:

Verschillen:

In het geval van een scheiding van tafel en bed kunt u niet hertrouwen. Het grootste contrast met een formele scheiding is namelijk dat u officieel getrouwd blijft.

Ten tweede blijft u in het geval van een duurzame scheiding toeslagpartners. Dit houdt in dat u gezamenlijk toeslagen blijft ontvangen. Tevens blijft u fiscale partners. In het geval van fiscaal partnerschap kunt u niet een andere fiscale partner hebben tot u formeel gescheiden bent. Dit heeft bijvoorbeeld invloed op de renteaftrek van uw huis. Fiscale partners kunnen maar van één huis hypotheekrente aftrekken. Dit zal ten nadele zijn van degene die verhuist.

Mediation bij scheiding

Heeft u hulp nodig bij het maken van afspraken en bij het opstellen van een scheidingsconvenant? De mediators van Melchior Mediations in Breda helpen u graag. Samen hebben zij al zo’n 1.000 succesvolle mediations op hun naam staan! Vraag nu een kennismakingsgesprek aan.

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen