Een vechtscheiding voorkomen?

Datum: 26 oktober 2017 | Categorie: Echtscheiding, Mediation

Eigen-bedrijf en scheiding. Melchior Mediations is the #1.

Hoe voorkomt u dat u in een vechtscheiding belandt? Bij een echtscheiding kunnen de emoties hoog oplopen. Het een leidt tot het ander, er worden vervelende dingen gezegd of gedaan en de situatie blijft escaleren. Het beste kunt u vermijden dat dat punt bereikt wordt. Grijp op tijd in en kies samen voor hulp, om erger te voorkomen. Daar wordt uiteindelijk iedereen gelukkiger van.

Grote impact op kinderen

Een vechtscheiding heeft niet alleen invloed op u en uw partner. Verreweg de grootste slachtoffers van een vechtscheiding zijn doorgaans de kinderen. Zijn ze bij mama, dan horen ze wat papa allemaal fout doet. Bij papa wordt dan juist weer mama zwartgemaakt. Dat is voor de kinderen erg verwarrend, en zorgt voor veel stress. Zij houden immers van allebei, net zoals u en uw partner ook beiden van de kinderen houden.

Het voorkomen van een vechtscheiding is dus vooral met het oog op de kinderen een belangrijk streven. Door op een gezonde manier om te gaan met het gehele proces voorkomt u dat de kinderen emotionele en psychische schade oplopen.

Meer weten over dit onderwerp? Bekijk onze pagina Kinderen en scheiden.

Begin met praten

Het belangrijkste om een vechtscheiding te voorkomen is praten. Door op tijd en op een gecontroleerde manier met elkaar in gesprek te gaan, voorkomt u dat de situatie van kwaad tot erger wordt. Natuurlijk kan dit een moeizaam proces zijn, er komen immers veel emoties kijken bij een echtscheiding. Dat is begrijpelijk.

Bovendien kan uw partner zich nog in een andere verwerkingsfase bevinden dan u. Terwijl u nog maar net de klap van de scheiding heeft moeten verwerken, denkt uw partner al verder vooruit, omdat hij/zij al mentaal de knoop had doorgehakt, of vice versa. Ook dat kan frustratie en verdriet opleveren aan beide kanten.

Mediation om een vechtscheiding te voorkomen

Het zal lang niet altijd mogelijk zijn of lukken om met beheerste gesprekken om te gaan met de echtscheiding. Dreigt de echtscheiding in een vechtscheiding te veranderen, en lukt het niet meer om er zelf uit te komen? Kies dan op tijd voor hulp, met mediation. Een ervaren mediator kan u en uw partner begeleiden tijdens de gesprekken. Samen met de mediator komt u tot gezamenlijke beslissingen, zonder hevige strijd en zonder zware last voor uw kinderen.

Met mediation kunt u er op tijd bij zijn en ervoor zorgen dat alles in goede banen geleid wordt, zodat een vechtscheiding voorkomen kan worden. Dat bespaart een hoop ellende en u vermijdt tegelijkertijd ook de torenhoge kosten die advocaten en rechtszaken met zich meebrengen. Soms, wanneer u echt niet met uw partner meer door één deur kunt, zal het nodig zijn om advocaten in te schakelen. Voorkom dat u op dit punt belandt door te blijven praten en tijdig hulp te zoeken bij een mediator. Zo kunt u zo snel mogelijk weer toewerken naar een positieve toekomst, voor zowel u als uw kinderen.

Meer lezen over de keuze tussen een mediator of een advocaat? Lees het in deze blog: Scheiden: advocaat of mediator.

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen