Wat doet een mediator?

Datum: 19 april 2017 | Categorie: Mediation

Referenties

Een mediator is een onafhankelijke en professionele bemiddelaar die helpt bij het oplossen van conflicten en echtscheidingen. De mediator heeft geen eenzijdig belang, zoals een advocaat, en zal geen standpunt innemen, zoals een rechter.

Een mediator stelt zich neutraal op. Hij of zij zal geen voorkeur uitspreken voor het standpunt van een van de partijen. De mediator stelt vragen om daarmee het geschil en de standpunten en argumenten naar voren te brengen. Het is de bedoeling dat de partijen samen een oplossing zoeken. Maar de mediator kan (vaak op verzoek van partijen) ook suggesties doen. Als u er samen in slaagt tot een oplossing te komen dan zal de mediator dit vastleggen in een zogenaamde vaststellingsovereenkomst.

U kunt niet gedwongen worden om aan mediation mee te werken. Een van de belangrijkste uitgangspunten van mediation is namelijk de vrijwilligheid. Heel anders dan bij een rechtszaak, waarbij u wel tegen uw wil in kunt worden betrokken. Omdat beide partijen vrijwillig deelnemen aan de mediation wordt het conflict vaak sneller opgelost.

MfN-registermediator

Een MfN-registermediator heeft een MfN erkende opleiding succesvol afgerond. Het MfN controleert deze status jaarlijks door na te gaan hoeveel mediations de mediator heeft uitgevoerd en door te controleren of de mediator zich regelmatig laat bijscholen.

Wanneer is mediation geschikt?

Mediation is geschikt bij vrijwel alle soorten conflicten, zowel zakelijk als privé. Een paar voorbeelden waarbij mediation een oplossing kan bieden zijn:

Een mediator is geen relatietherapeut

Schakel een mediator in als u en uw partner willen scheiden. Maar let op: een mediator is geen relatietherapeut. De inzet van mediation is om beide partijen te begeleiden en te helpen bij het maken van afspraken die betrekking hebben op de afwikkeling van de echtscheiding. Komt u er tijdens de mediation achter dat u toch liever bij elkaar blijft? Dan zal de mediator helpen bij het vinden van een geschikte relatietherapeut.

Het grootste voordeel van mediation is dat het goedkoper is dan twee advocaten en een rechtszaak. Vraag nu een gratis kennismakingsgesprek aan.

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen