Kinderen echt centraal bij een echtscheiding?

Datum: 10 mei 2014 | Categorie: Mediation

Hoe moeilijk is het toch om de kinderen bij een echtscheiding en het maken van een ouderschapsplan echt centraal te stellen? In theorie lijkt het zo gemakkelijk. Als we echter  op het punt aankomen dat er echt afspraken gemaakt moeten worden over de kinderen, zien we steeds dat het best lastig is om de kinderen echt centraal te stellen.

Belangrijkste punt: de kinderen

Het is altijd een van de eerste onderwerpen tijdens het intakegesprek met een echtpaar met kinderen dat wil scheiden. Wij horen veel uitspraken als: ”De kinderen moeten zo min mogelijk last ondervinden van deze scheiding” en “het belang van de kinderen staat altijd voorop daarom zit ik juist hier”. Het zijn slechts twee voorbeelden van een hele reeks.

Onderhandelpunt: kinderalimentatie

Een eerste moeilijk onderhandelpunt is vaak de hoogte van de kinderalimentatie. Soms pakken we als hulpmiddel het boekje van het NIBUD over alimentatie & Co-ouderschap erbij. In dit boekje kun je terug vinden wat kinderen ongeveer kosten per maand.
Kinderalimentatie is dikwijls de eerste aanleiding voor een meningsverschil. De ouder die kinderalimentatie gaat betalen heeft vaak het idee dat de kinderen minder kosten dan dat de andere ouder wil voorspiegelen.

Een goede manier om hier meer duidelijkheid over te krijgen is iedere ouder afzonderlijk eens op een rijtje te laten zetten wat kinderen echt kosten. Wat dat betreft veranderd er namelijk niets. Een echtscheiding heeft nagenoeg geen invloed op wat kinderen doorlopend kosten. De kinderen blijven immers dezelfde kinderen als voor de echtscheiding.

Onderhandelpunt: ouderschapsplan

Een tweede onderhandelpunt is het ouderschapsplan. Bij wie gaan de kinderen verblijven en op welke momenten. Uiteraard spelen praktische overwegingen vaak een rol. Ouders hebben al vaak ideeën over ‘de verdeling’ zonder dat er overleg heeft plaatsgevonden met de kinderen zelf.

Gevaar: frustraties

Als er bij de onderhandelingen sprake is van rancuneuze gevoelens of scheidingsfrustraties, is er groot gevaar dat de scheiding niet tot beider tevredenheid wordt afgehandeld. Deze frustraties komen bijvoorbeeld omdat er een nieuwe partner in het spel is.

Oplossing: echtscheiding mediation

Een scheiding is een complex proces waar verschillende emoties een belangrijke rol spelen. Het kan soms best lastig zijn om het overzicht te behouden. Het kan enorm helpen om daarbij een stukje begeleiding van de mediator toe te laten.

In een echtscheiding mediation is het van groot belang dat partners zich realiseren dat ze ex-partners worden. Als het proces goed verloopt krijgt iedere partij twee rollen: die van ex-partner en die van ouder. Dit alleen kan een prima basis zijn voor de toekomst.