De voordelen van effectief conflictmanagement

Datum: 26 april 2018 | Categorie: Zakelijk conflict

Conflictmanagement

Een conflict hoeft niet direct een negatieve ervaring te zijn. Conflicten zijn zelfs essentieel voor de ontwikkeling van zowel de organisatie als de personen die daar werken. Hoe u omgaat met conflicten is grotendeels bepalend voor de daarop volgende werksituatie. Aangezien conflicten van alle tijden zijn is effectief conflictmanagement onmisbaar op de werkvloer. Hoe kan conflictmanagement u helpen om beter uit conflictsituaties te komen?

Conflictmanagement gaat verder dan het oplossen van conflicten. Conflictmanagement binnen organisaties draait om het effectief toepassen van verschillende waarheden en visies om het behalen van de doelstellingen van de organisatie en de ontwikkeling van de medewerkers te verbeteren.

De voordelen

Door te zorgen voor een juiste handelswijze rondom conflictmanagement kunt u zorgen voor een prettigere werkomgeving voor alle medewerkers. We zetten de voordelen voor u op een rij:

  • Betere werksfeer, teamdynamiek en samenwerking
  • Effectiever gebruik van tijd en middelen
  • Meer onderlinge afstemming: minder behoefte aan tussenkomst van HR-afdeling
  • Vergroot de conflictvaardigheid van de medewerkers
  • Conflicten volgens helder beleid aangepakt
  • Minder ziekteverzuim, minder kosten en minder klachten

Door conflicten tijdig te herkennen, erkennen en hanteerbaar te maken voorkomt u dat deze escaleren. Wanneer conflicten van begin af aan onder controle zijn kunnen deze opgelost worden op een manier waarop alle betrokken partijen er iets positiefs aan overhouden. Dat zorgt voor een betere werksfeer en een sterkere onderlinge samenwerking.

Wanneer u uw medewerkers de juiste handvatten geeft om conflictsituaties te benaderen zult u zien dat er minder snel bemiddeling vanuit HR nodig zal zijn. Wanneer de basis van het conflictmanagement stevig staat merkt u waarschijnlijk al snel een verbetering van de conflictvaardigheid van uw medewerkers. Duidelijk beleid en de juiste sturing helpt om onderling al tot passende oplossingen te komen, zonder tussenkomst van bovenaf.

Juist conflictmanagement zorgt voor een aangename werkomgeving, waar conflicten opgelost worden voordat ze hun tol eisen aan de betrokken personen. Dat bevordert het algemene welzijn van uw medewerkers, wat weer leidt tot minder (gezondheids)klachten en een lager ziekteverzuim. Daarmee bespaart u bovendien op een kostenpost die snel kan oplopen. Om nog maar te zwijgen over de kosten voor juridische procedures die het gevolg zijn van uit de hand gelopen conflicten.

Conflictmanagement en mediation

Wilt u conflictmanagement binnen uw bedrijf of organisatie inzetten? Melchior Mediations verzorgt maatwerktrainingen voor zowel managers als medewerkers. Daarnaast bieden wij ook mediation oplossingen voor arbeidsconflicten. Met effectieve bemiddeling voorkomt u dat een lastig arbeidsconflict verder escaleert en kunt u snel weer terugkeren naar een arbeidssituatie die voor iedereen werkbaar is.

Meer weten over onze mogelijkheden en expertise? Neem contact met ons op voor meer informatie.