Het ontstaan van een platform

Datum: 10 mei 2014 | Categorie: Mediation

Graag deel ik af en toe een bijzondere ervaring met anderen. Eind jaren 90 werd ik door de directie van een grote financiële bank verzekeraar gevraagd om als stille bemiddelaar op te treden. Het was in de tijd dat mediation nog zeldzaam was.

Platform

Toen de vraag kwam, werkte ik als fiscaal juridisch adviseur voor de financiële instelling. In 2000 wed ik officieel mediator. In de beginjaren van 2000 was ik lid van het Mediation Platform van de ING-Groep. Eerst als gewoon lid en later als voorzitter.

Dit platform ontstond organisch en bij toeval en bestond stuk voor stuk uit inspirerende mensen. Josine Sips en ik zijn elkaar tegen gekomen tijdens een bijeenkomst over klachten binnen ING, waarvoor toen ook andere mediators werden uitgenodigd. Volgens mij waren wij toen een zeldzaam ras.

Ambassadeurs

Samen met Jaap van Dorp, Peter Bouwes Bavinck, Josine Sips en Marina Heilbron vormden wij een geïnspireerd team van mediators. We waren als het ware op een natuurlijke manier ambassadeurs voor mediation binnen ING. We werkten in onze eigen tijd onbezoldigd voor mediation binnen onze organisatie.

Iedere deelnemer kwam uit een ander onderdeel van de ING-groep. Jaap werkte als stafjurist voor RVS, Josine was klachtbehandelaar en voorzitter van de Centrale Ondernemers Raad (COR). Peter werkte bij ING Investment Management als manager en staff jurist. Marina werkte als bedrijfsmaatschappelijk werkster.

Impuls

Op een bepaald moment moesten we iets doen om onze activiteiten een impuls te geven. Onze conclusie was dat als je iets wilt bereiken binnen zo’n groot bedrijf als ING-Groep, je moet insteken op CEO-niveau. We besloten om Diederik Laman Trip te benaderen, de toenmalige voorzitter van het bestuur van ING-Groep. Diederik was in voor een gesprek en we mochten op audiëntie in het ING House. Ons doel was om mediation binnen de groep op de kaart zetten.

Tijdens het gesprek gaf Diederik aan dat hij ons in contact kon brengen met de top van HR-Nederland om op die manier ons verder te helpen. Diederik gaf aan dat hij het gebruik van mediation binnen ING een warm hart toedroeg, maar ook dat hij niet te dwingend zaken wilde opleggen. Dit zou procesmatig beter zijn. En terecht.

Onderzoeksproject

Ik was inmiddels gestart met mijn Masters Opleiding Conflictmanagement aan de Rechtsfaculteit in Maastricht. Er werd een gesprek geregeld met Paul Roos, de tweede man van HR. Paul gaf aan dat hij net een week geleden mediation als aandachtpunt op zijn flip-over had geplaats. Hij was in voor een project op het gebied van mediation en conflictmanagement. Mijn onderzoeksproject kreeg ineens gestalte.

Een week later sprak ik met de directeur binnen mijn bedrijfsonderdeel en mijn detachering naar HR-Nederland was geregeld. Het was een bijzondere ervaring in een tijd dat mediation nog in de kinderschoenen stond. In een volgend bericht vertel ik graag over mijn project en mijn MA-thesis binnen ING-Groep en wat de resultaten waren ten behoeve van mediation in het algemeen.