Checklist: bankzaken, hypotheek en leningen bij een echtscheiding

Datum: 8 februari 2018 | Categorie: Echtscheiding

Geldzaken checklist

Bij een echtscheiding is het waarschijnlijk niet het eerste waar u aan wilt denken: de geldzaken. U krijgt in deze periode veel te verwerken, zeker op emotioneel vlak. Toch zullen er goede afspraken gemaakt moeten worden rondom uw gezamenlijke spaarrekeningen, de hypotheek en eventuele openstaande leningen. Om er zeker van te zijn dat u alle financiële zaken goed afhandelt hebben wij een checklist opgesteld. Download de checklist hier:

  Aanmelden voor nieuwsbrief


  Door uw gegevens in te vullen gaat u akkoord met ons privacybeleid.

  Bankzaken bij een echtscheiding

  Als u een gezamenlijke betaal-, spaar-, of beleggersrekening heeft zult u verschillende zaken moeten bepalen en afstemmen. Tot wanneer heeft u nog gezamenlijke kosten met uw partner? En wat doet u met de gezamenlijke rekening: wordt deze opgezegd, of neemt één van de twee de rekening over?

  Daarnaast moet u rekening moeten houden met eventuele schulden, bijvoorbeeld door rood staan op de betaalrekening. Deze schulden zullen verdeeld moeten worden, of overgenomen door één van u.

  Heeft u kinderen, dan moet u ook denken aan het doorgeven van eventuele adreswijzigingen van de kinderen, aan de bank. Daarnaast zult u online moeten doorgeven aan wie de rekening(en) van uw kind(eren) gekoppeld moeten worden.

  Niets over het hoofd zien op het gebied van bankzaken tijdens de echtscheiding? Bekijk de checklist voor alle aandachtspunten.

  De hypotheek

  Heeft u samen een hypotheek, dan zult u moeten nadenken over het eventueel uitkopen of laten uitkopen van de hypotheek door één van u twee. Is dat geen optie? Dan zal het huis verkocht moeten worden.

  Leningen

  Wanneer u uit elkaar gaat, worden de schulden verdeeld of neemt één van u de schulden over. Hoe dit bepaald wordt? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan zaken als:

  • Op wiens naam staat de lening of het krediet?
  • Bent u getrouwd onder huwelijkse voorwaarden?
  • Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen?
  • Is er een samenlevingsovereenkomst?

  Benieuwd hoe dit precies zit? Lees het in onze checklist!

  Meer artikelen over de financiële kant van een echtscheiding:

  Download de checklist: Geldzaken bij een echtscheiding

  Wilt u zeker weten dat u alles op een rijtje heeft rondom de geldzaken tijdens de echtscheiding? Krijg het overzicht met onze checklist, waar alles over de bankzaken, de hypotheek, het huis en eventuele leningen staat beschreven.

   Aanmelden voor nieuwsbrief


   Door uw gegevens in te vullen gaat u akkoord met ons privacybeleid.