9 Veelgestelde vragen over mediation

Datum: 2 september 2017 | Categorie: Echtscheiding, Mediation, Zakelijk conflict

Mediation vragen

Hier vindt u een overzicht met veelgestelde vragen over mediation.

1. Wat is mediation?

Mediation is het samen oplossen van een conflict onder leiding van een onafhankelijke deskundige, de mediator. Samen met alle partijen zoekt de mediator naar een oplossing voor het conflict, terwijl ook het proces goed wordt bewaakt. De mediator helpt u om afspraken op papier te zetten. Mediation kan onder andere uitkomst bieden bij een zakelijk conflict, arbeidsconflict, familieconflict en bij een echtscheiding.

2. Wat is het verschil tussen een mediator en een advocaat?

Over het algemeen heeft u de echtscheiding sneller geregeld wanneer u kiest voor een mediator. Tijdens de mediation gaat u onder begeleiding van de mediator in gesprek en maakt u samen afspraken. Wanneer u ervoor kiest om te scheiden met advocaten dan gaat alle communicatie tussen u uw partner via de advocaten. Dit zorgt voor langere juridische trajecten en hogere kosten dan wanneer u kiest voor mediation.

Lees ook: Scheiden: advocaat of mediator?

3. Hoe verloopt de mediation?

Tijdens de mediation doorloopt u verschillende fasen. De mediator zal u vragen zich voor te bereiden op de mediation, waarna een intakegesprek zal plaatsvinden. De wensen van alle partijen worden geïnventariseerd door de mediator. Daarna wordt er begonnen met de onderhandelingen. Tot slot wordt de mediation afgerond door alle gemaakte afspraken op papier te zetten.

4. Hoe lang duurt mediation?

De fasen van mediation zoals in de vorige vraag beschreven vragen vaak om 3 tot 8 gesprekken. Een gesprek duurt meestal 1,5 uur. Het intakegesprek is gratis.

5. Is mediation een soort relatietherapie?

Nee, mediation is geen relatietherapie. Ga daarom alleen naar een mediator toe als u er zeker van bent dat u wilt scheiden van uw partner.

6. Is mijn probleem geschikt voor mediation?

Mediation kan bij allerlei soorten conflicten worden toegepast. Denk aan: echtscheidingen, familieruzies, burenruzies, arbeidsconflicten, huurgeschillen en handelsconflicten. Zowel particulieren als bedrijven kunnen daarom terecht bij Melchior Mediations.

7. Is deelname aan mediation vrijwillig?

Ja, mediation is altijd vrijwillig. U kunt de andere partij niet dwingen om deel te nemen aan de mediation. De mediator kan contact leggen met de andere partij(en) om te onderzoeken of hij of zij open staat voor mediation.

8. Wat zijn de kosten van mediation?

De mediators van Melchior Mediations hanteren de volgende uurtarieven: 175 euro per uur voor particuliere zaken en 195 euro per uur voor zakelijke conflicten of geschillen. Gaat u scheiden? Lees dan het artikel: Wat kost scheiden?

9. Hoe groot is de kans dat mediation leidt tot het gewenste resultaat?

Groot! In ruim 75% van de gevallen zorgt de mediation voor een goed resultaat voor beide partijen. Wilt u meer weten over mediation? Neem dan contact op met Melchior Mediations in Breda.